Eén van de eerste tips die ik geef wanneer iemand start met yoga is het aanschaffen van een yogamat. Het biedt niet alleen goede ondersteuning, maar maakt ook écht verschil bij je yogalessen en de houdingen.

Alleen waar begin je…er is zoveel aanbod.

Hoewel ik eerst enthousiast startte met een goedkope mat en een handdoek, kwam ik er al snel achter dat een goede mat veel oplevert. Tijdens de les ervaar je direct voordeel: je glijdt niet zo snel onderuit en hebt voldoende ondersteuning voor tijdens de houdingen. Een goede mat zorgt ook voor gelijkmatige drukverdeling waardoor blessures voorkomen kunnen worden.

Zelf vind ik het ook fijn qua hygiëne om mijn eigen mat te hebben. Even oprollen…en hup hij gaat met me mee….

En dan ga je op zoek en kom je héél veel matjes tegen en weinig uitleg… Waar doe je goed aan?

Een goede kwaliteit yogamat is dus ongemerkt een belangrijk onderdeel van yoga. Wat is van belang bij de aanschaf van een mat:

De dikte

In het aanbod van de yogamatten zal je verschillende diktes tegenkomen. Dikke matten lijken comfortabel, maar zijn ook zachter waardoor je bij bijvoorbeeld balanshoudingen minder stabiliteit kunt verkrijgen. Bij hele dunne matten kan de ondergrond erg hard en koud aanvoelen.

De meest aanbevolen yogamatten zijn tussen de 4 en 6 mm.

Grip

Het is handig wanneer een yogamat voldoende grip heeft. Hierdoor glijden je handen en voeten niet weg tijdens de houdingen en kun je je volledig richten op de oefening en je ademhaling. De stroefheid van de mat wordt onder andere bepaald door het materiaal waar het van gemaakt is, maar ook door de omgevingstemperatuur en de vochtigheid in de ruimte. Voor een langere levensduur is het van een mat hier tegen kan.

Lengte en breedte

Yoga matten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes. De meest gangbare breedte is 60 cm. Mocht je het prettig vinden, ze zijn ook breder te verkrijgen, namelijk 66, 70 of 80 centimeter.

Qua lengte is een mat standaard rond de 183 cm, maar ook geldt dat er variaties op zijn. Voor wat langere mensen zijn er matjes van 200 of zelfs 215 cm. verkrijgbaar. Handig is wanneer de mat zo een 10 cm langer is dan jezelf bent. Hierdoor heb je altijd voldoende ruimte.

yogamat

Materiaal

Yoga matten zijn er in verschillende materialen met verschillende eigenschappen:

Een mat gemaakt van PVC met een hogere kwaliteit heeft een lange levensduur (meer dan 10 jaar), biedt veiligheid en stabiliteit, mede vanwege de goede grip en is geschikt voor alle lesstijlen. Is een yogamat gemaakt van rubber dan droogt deze wat sneller uit (kortere levensduur) en is wat stroever dan PVC.

Er zijn ook Eco-yogamatten verkrijgbaar. Zoals de naam het al weergeeft; deze ecologische yogamatten zijn milieuvriendelijk en biologisch recyclebaar en afbreekbaar. Deze zijn gemaakt van natuurrubber (TPE), katoen of wol.

Matten van TPE zijn opvallend zacht en elastisch vergeleken bij een yogamat van PVC. Het oppervlak biedt een goede grip en doordat het materiaal een open celstructuur heeft blijft de grip optimaal (ook tijdens transpiratie). Een van een mat van TPE is dat deze iets kwetsbaarder is dan een yogamat van PVC.

Yogamatten van wol voelen comfortabel, de warmte en zachtheid zorgt er wel voor dat deze wat minder geschikt is voor actievere yogavormen. Dit geld ook voor een katoenen yogamat. Het heeft een lage stroefheid, maar absorbeert vocht wel prima.

Prijs en kwaliteit

Net als bij andere producten geldt ook hier: voor een goede kwaliteit ben je wat meer kwijt. Je kunt voor een paar euro een yogamatje kopen, echter deze zijn dun en hebben een lage stroefheid en dus weinig grip. Hierdoor kun je verschillende houdingen niet goed kan uitvoeren. Dit heeft invloed op je focus en direct ook je yoga-ervaring.

Een betere kwaliteit mat begint rond de 30 euro.

Een goede yogamat maakt hét verschil voor je yogapractice.

yogamat

Kortom; van belang is dat een yogamat zorgt voor de juiste ondersteuning, grip biedt, van goede kwaliteit is en de juiste afmetingen heeft.

Heb je inmiddels een fijne mat uitgezocht? Dan houdt niets je meer tegen om lekker aan de slag te gaan met de lessen die Online Yoga je te bieden heeft.

Veel yogaplezier!

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/proefles/aanvraag-voltooid/” list=”1″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPldpbCBqaWogZGUgbGVzc2VuIHZhbiBPbmxpbmUgWW9nYSBvcCBqb3V3IG1hdCBlcnZhcmVuPzwvaDM+CjxwPkxhYXQgZGFuIGplIGdlZ2V2ZW5zIGFjaHRlci4gRGFuIG1haWwgaWsgamUgcmVnZWxtYXRpZyBuaWV1d2UgdGlwcyBlbiBpbnNwaXJhdGllIG9tIG1ldCBlZW4gZ29lZGUgYmFzaXMgYWFuIGRlIHNsYWcgdGUgZ2FhbiBtZXQgeW9nYSDDqG4gb250dmFuZyBqZSBkZSA8c3Ryb25nPkdSQVRJUyBwcm9lZmxlczwvc3Ryb25nPi48L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Ja, dat wil ik >>” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Ja, dat wil ik >>[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.