Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van rugklachten. Wat mensen steeds meer gaan ontdekken is dat yoga voor de rug ontzettend goed werkt. Yoga versterkt de spieren in de rug, maakt de wervelkolom flexibeler en versterkt de juiste lichaamshouding.

Rugklachten komen steeds vaker voor en het is een probleem waar veel mensen last van hebben. Vaak is dat te wijten aan het aannemen van een verkeerde houding, eventueel in combinatie met veel zittend werk of fysiek zwaar werk. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk rugklachten.

Het belangrijkste wat zorgt voor een goede houding is de ruggengraat. Deze stelt je in staat om naar voren, achteren en opzij te buigen en te draaien. Deze bewegingen doen we vaak zonder ons ervan bewust te zijn en zonder de juiste ondersteuning van de spieren in de romp. Want de wervelkolom en de buik- en rugspieren samen zorgen voor de beweging. Heb en/of gebruik je minder buikspieren, dan compenseren de rugspieren. Hierdoor kan overbelasting ontstaan wat zorgt voor de rugklachten.

Wat kan je eraan doen?

Yoga is goed voor de rug en kan je helpen bij allerlei vormen van rugklachten. Het zorgt voor een soepele rug, houd je wervels goed in beweging, vergroot de flexibiliteit en helpt het uithoudingsvermogen en de kracht van de spieren te vergoten. Het verbetert de lichaamshouding en zorgt ervoor dat je buiten de yoga om ook een verbeterde houding zal krijgen. Wanneer je regelmatig aan yoga zal eventuele stijfheid verminderen en zullen de klachten afnemen.

Oefeningen voor de rug

Binnen de yoga is er een hoeveelheid een yogahoudingen die helpen bij rugklachten. Hieronder staan vier houdingen beschreven die voor iedereen dagelijks uitvoerbaar zijn. Deze oefeningen zijn lekker voor de rug. De rug komt in beweging en zal soepeler aanvoelen wanneer je deze oefeningen vaker doet.

De kathouding – Majaryasana

Door de afwisseling tussen een holle en bolle rug, wordt de hele ruggengraat soepel en lenig. Deze oefening maakt op een rustige manier je spieren los.

[bullet_block large_icon=”30.png” width=”” alignment=”center”]

 • De houding begint met de handen recht onder de schouders en de knieën onder de heupen. Houdt het hoofd in een rechte lijn met de rug.
 • Adem uit en maak de rug bol naar boven. Trek de navel in, maak de onderrug wervel voor wervel rond.
 • Adem in en maak de rug hol, met het hoofd en de billen omhoog.
 • Herhaal dit vijf á tien ademhalingen en voel hoe de rug losser wordt.

[/bullet_block]

kathoudingkathouding

De Cobra – Bhujangasana

Deze oefening versterkt de buik- en rugspieren en vergroot de flexibiliteit van de rug.

[bullet_block large_icon=”30.png” width=”” alignment=”center”]

 • Lig op de buik en breng de voeten tegen elkaar.
 • Plaats de handen naast de schouders op de grond en richt het gezicht naar de grond.
 • Adem in en hef het hoofd langzaam op zodat de wervelkolom wervel voor wervel omhoog komt.
 • Dé tip voor deze asana is om gedurende de houding niet op de handen te leunen, maar de kracht uit de buik en rugspieren te halen. De armen werken alleen ondersteunend.
 • Adem rustig door en voel hoe de spieren in de rug gebruikt worden. Je zal merken dat het lichaam op de ademhaling meedeint.

[/bullet_block]

cobra

De Kindhouding – Balasana

De wervelkolom wordt in deze houding uitgerekt en ontspannen.

[bullet_block large_icon=”30.png” width=”” alignment=”center”]

 • Ga op de knieën zitten en zet de handen vóór de knieën op de grond.
 • Schuif de handen langzaam naar voren totdat het hoofd de grond voor de knieën raakt. Zorg dat het zitvlak tegen de hakken aan blijft. De buik en romp rusten nu op de dijbenen.
 • Blijf enkele minuten of langer in deze houding en adem rustig en diep.

[/bullet_block]

cobra

Wanneer het zitvlak de hielen niet kan raken, plaats er dan een kussen tussen ter ondersteuning.

De brug – Setu Bandhasana

Deze houding versterkt de rug en tegelijkertijd ook de buikspieren.

[bullet_block large_icon=”30.png” width=”” alignment=”center”]

 • Lig op de rug op de grond en plaats de voeten zo dicht als mogelijk bij de billen.
 • Adem in en til het bekken en de billen wervel voor wervel omhoog. Breng het bekken zo hoog als mogelijk. De schouders en armen blijven op de grond en de hielen staan recht onder de knieën.
 • Blijf even in deze houding voordat je weer wervel voor wervel afrolt.
 • Herhaal deze houding een aantal keer.

[/bullet_block]

brug

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/proefles/aanvraag-voltooid/” list=”2″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPldpbCBqaWogb29rIGlldHMgZG9lbiBhYW4gam91dyBydWdrbGFjaHRlbj88L2gzPgo8cD5MYWF0IGRhbiBqZSBnZWdldmVucyBhY2h0ZXIuIERhbiBtYWlsIGlrIGplIHJlZ2VsbWF0aWcgbmlldXdlIHRpcHMgZW4gaW5zcGlyYXRpZSBvbSBtZXQgZWVuIGdvZWRlIGJhc2lzIGFhbiBkZSBzbGFnIHRlIGdhYW4gbWV0IHlvZ2Egw6huIG9udHZhbmcgamUgZGUgPHN0cm9uZz5HUkFUSVMgcHJvZWZsZXM8L3N0cm9uZz4uPC9wPgo=[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Ja, dat wil ik >>” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Ja, dat wil ik >>[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.