Yoga is een populaire vorm van lichaamsbeweging en persoonlijk evenwicht, maar wordt door veel mensen niet echt begrepen. Dit is ook bijna onvermijdelijk wanneer je kijkt naar de populariteit en de vele verschillende vormen die Yoga heeft. Is yoga voor jou de gewenste vorm van lichaamsbeweging en ontspanning? Lees er hier meer over en kom erachter…    


Yoga is een combinatie van:
≽ lichaamsbeweging, fysieke inspanning door middel van kracht en uithoudingsvermogen
≽ werken aan flexibiliteit
≽ focus in het huidige moment
≽ verbeteren van de ademhaling
≽ en dat alles samengevoegd.


Yoga is eenvoudig genoeg dat iedereen het zou kunnen doen. Daarnaast zijn er genoeg variaties en verschillende houdingen om het ook leuk te houden voor iemand die het al jarenlang beoefend.

Het is gemakkelijk te leren, waardoor mensen snel de basis kunnen doen en zo de voordelen al snel kunnen gaan ervaren.

Het houdt je lichaam in vorm. Het zou helpt om je spierkracht te vergroten, stimuleert je lymfestelsel alsmede je bloedstroom en helpt zo je lichaam om afvalstoffen af ​​te voeren, waardoor het algehele immuunresponssysteem verbetert.

Yoga heeft voordelen die verder gaan dan je gezondheid: het zorgt voor een betere concentratie, een verhoogd gevoel van geluk en tevredenheid.

Er is weinig voor nodig: een yogamat en jijzelf is meer dan genoeg. Je kunt het overal doen, alleen of in een groep.

 

Wat doet yoga dan?

Yoga komt oorspronkelijk uit India. De documenten waarop de moderne yoga is gebaseerd, zijn honderden jaren oud en de principes hierachter werden al lang daarvoor in praktijk gebracht. De low-impact vorm van oefening is al die jaren getweaked en aangepast door letterlijk duizenden verschillende leraren en enthousiastelingen.

De fysieke focus van yoga ligt op de houdingen en langzame bewegingen met een lage impact die meestal niets meer dan ons eigen lichaam gebruiken. Soms worden er ondersteunende materialen gebruikt om het lichaam te helpen. Bijvoorbeeld een leuning van een stoel, kussens om je lichaam te ondersteunen op gewenste plekken of een yogablok om op te steunen en om houding even vast te houden.

 

Verschillende houdingen & moeilijkheid

De houdingen kunnen erg variëren in hun moeilijkheidsgraad en zelfs dezelfde houding kan veel verschillende stadia of niveaus hebben. Het perfecte voorbeeld is een eenvoudige voorwaartse buiging. De ene persoon kan zich tot de knieën uitstrekken, de ander kan zijn enkels bereiken en iemand anders kan de grond raken.

Zo is het ook zichtbaar en merkbaar wanneer er vooruitgang is op fysiek vlak: je merkt dat je flexibeler wordt.

Omdat je bij Yoga geen speciale dingen nodig hebt, hoef je ook niet vast te houden aan lestijden en kan je yoga altijd en overal beoefenen. Je kunt zelfs al ademhalingsoefeningen doen om meer rust in je hoofd te krijgen en de spanning los te laten terwijl je aan een bureau zit.

 

Gezondheidsvoordelen van yoga

Er zijn meerdere grote gezondheidsvoordelen die voortvloeien uit een gecontroleerde ademhaling en verhoogde doorstroming van je bloed. Onze organen functioneren normaal gesproken niet optimaal, tenzij ze de zuurstof en voedingsstoffen ontvangen die ze nodig hebben.

De afvalstoffen van onze spieren en organen worden afgevoerd door het lymfestelsel. Beide systemen kunnen blokkades ontwikkelen die door verschillende yogahoudingen worden aangepakt en gecorrigeerd.

Het resultaat is een betere, meer regelmatige bloeddruk, een beter immuunsysteem en een optimaal spijsverteringsproces.

Omdat yogabewegingen langzaam en eenvoudig zijn, heeft de focus op juiste ademhaling een groot mentaal effect op het lichaam. Het biedt ons een verbeterd vermogen om te focussen en om onze gedachten te ontrafelen. Dit is ontzettend waardevol in het modern, drukke leven en het belang hiervan mag je zeker niet onderschatten.

 

Mentale voordelen van yoga

Uiteindelijk zullen veel yoga-enthousiastelingen je vertellen dat er niet alleen een fysieke, maar ook mentale en spirituele kant is aan yoga. Dit is het beste te omschrijven als:
≽ meer in verbinding met je lichaam
≽ meer ontspanning en rust
≽ een grotere zelfacceptatie
≽ grotere tevredenheid en geluk.

En zo lijkt het erop dat Yoga gezien kan worden als een perfecte vorm van lichaamsbeweging.

 

Yoga voor jou

Dit artikel heeft je (hopelijk) een beter beeld gegeven van yoga is en waarom het iets voor jou zou kunnen zijn. Onthoud dat yoga iets is dat door iedereen geleerd kan worden. Je kunt het doen waar je maar wilt en zo vaak als je wilt.
Wil jij ook aan de slag met yoga?

[button_1 text=”Klik%20hier%20voor%20de%20mogelijkheden” text_size=”27″ text_color=”#ffffff” text_font=”Raleway;google” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”23″ styling_height=”16″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#ffa035#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://onlineyoga.nl/overzicht/”/]

    1 Response to "Yoga en lichaamsbeweging"

    • Saskia

      Ik ging altijd naar de sportschool maar dit deed ik met tegenzin. Nu ik online aan Yoga ben gaan doen ben ik echt weer blij als ik een les mag gaan doen. Ik voel me echt fitter en beter in mijn vel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.