Wat doet stress met je lijf?

In mijn yogalessen heb ik het vaak over de manier waarop we stress opslaan in ons lichaam. Maar waar precies slaan we de meeste stress onbewust op? En hoe kunnen we de spanning weer loslaten?

Waar sla je spanning op? Dat zijn vooral de volgende plaatsen in ons lichaam:

– Traps- Schouders- Heupen

Traps en schouders

In deze bog gaan we het hebben over de traps en schouders. Traps is een afkorting voor de trapeziusspieren die van de achterkant van je hoofd en nek naar je schouders lopen. Wanneer deze spieren gespannen zijn, door overbelasting, een verkeerde houding of stress, dan heeft dit invloed op je hele lichaam. Je voelt een constante druk op je schouders en spanning in je bovenrug, armen en nek. Soms kan er ook hoofdpijn ontstaan door de gespannen nekspieren. Het is misschien niet pijnlijk en belemmerend genoeg om naar een dokter te gaan, maar het zeurderige gevoel kan er wel voor zorgen dat je je minder fit en energiek voelt.

Oefeningen

Er zijn veel oefeningen om wat losser te worden in het nek- en schoudergebied en om de doorbloeding in dat gebied te stimuleren. Zeker nu veel mensen last hebben van nek- en schouderklachten door het thuiswerken. Want de hele dag op een gammele stoel aan de keukentafel werken is toch anders dan aan je ergonomische bureau op kantoor.

Hier is een oefening die echt werkt:

– Kom rechtop zitten met een rechte rug- Verleng de kruin van het hoofd naar de hemel toe- Breng de kin zonder druk naar de borst en laat dan je hoofd hangen- Beweeg heel, heel langzaam met je kin dicht bij het sleutelbeen naar je rechterschouder- Ga op dezelfde zachte manier naar de linker schouder- Herhaal 10 keer- Daarna breng je je hoofd weer terug omhoog op een inademing

Goede houding

Het is ook belangrijk om jezelf aan een goede houding te herinneren. Het niet genoeg om alleen je schouders naar achteren te trekken. Breng daarnaast je hoofd wat naar achteren als je naar een scherm kijkt. Op deze manier worden de wervels in je nek goed gestapeld op de rest van de onderliggende wervelkolom.

Dit is hoe je dat kunt doen:

– Plaats je wijs- en middelvinger op de kin- Duw je hoofd voorzichtig naar achteren terwijl je de achterkant van de nek verlengt- Alsof je je hoofd tegen de hoofdsteun van je autostoel drukt- Herhaal dit zo nu en dan tijdens je werkdag om je houding te optimaliseren

Tot slot

Bewegen is heel belangrijk bij stress. Wandelen in de buitenlucht bijvoorbeeld is heel heilzaam. Probeer daarnaast tijd regelmatig tijd vrij te maken voor een yogales. Yoga helpt niet alleen om geestelijk beter met stress om te gaan, door de oefeningen vloeit ook de spanning uit je spieren. Wedden dat je je een stuk beter voelt?

Ook direct aan de slag met een ontspanningsoefening ?

Wil je ook de effecten van een ontspanningsoefening ervaren? Doe deze oefening aan het einde van je yogasessie en geniet!

First NameE-mailStuur me de ontspanningsoefening >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.