Er zijn verschillende en talloze voordelen van Yoga te noemen. Zowel mentaal als fysiek kan Yoga zorgen voor veel positieve effecten. Je bent in balans en voelt je daardoor goed. Yoga geeft je de tools en technieken om je te richten op het ‘hier en nu’.

Hieronder staan een aantal positieve effecten beschreven die yogahoudingen op je kunnen hebben. De voornaamste zijn op een rij gezet. Let wel; ieder mens is uniek en hierdoor zal Yoga op iedereen een persoonlijke positieve uitwerking hebben.

1. Yoga maakt je flexibeler

Wanneer mensen aan yoga denken, denken ze vaak dat ze heel flexibel moeten zijn om mee te kunnen doen. Het tegendeel is waar, je hoeft niet heel flexibel te zijn. Door de oefeningen goed uit te voeren, word je vanzelf flexibeler.
Veel yogahoudingen rekken namelijk je spieren en pezen op. Daarnaast zorgen veel houdingen voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten.
Je zult merken dat wanneer je met regelmaat yoga beoefent, je gewrichten hierdoor steeds flexibeler worden. Yoga maakt je hele lichaam soepeler en flexibeler.

En bedenk je: Je bent nooit te oud om je flexibiliteit te verbeteren.

2. Yoga maakt je sterker

Bij het uitvoeren van de verschillende yogahoudingen, maak je gebruik van je spieren. Yoga zorgt dan ook voor sterkere spieren.
De staande houdingen versterken de bovenbeenspieren en vragen tegelijkertijd inspanning van de buikspieren, die hierbij worden versterkt. Bij veel zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn onder andere goed voor de buik- en rugspieren. Juist bij yoga gebruik je spieren, waarvan je eerder het bestaan wellicht nog niet eens wist.
Door de houdingen op een juiste manier uit te voeren, vraag je inspanning van de spieren, wat voor krachtopbouw zorgt.

3. Yoga zorgt voor een betere lichaamshouding

Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding.
De rug- en buikspieren zijn belangrijk voor je houding. Door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door yoga te beoefenen wordt je je bewuster van je houding, waardoor je deze zelf op een juiste wijze kunt aanpassen.

4. Yoga verbetert de ademhaling

Tijdens yoga is de ademhaling een constant aandachtspunt. Naast de yoga-ademhalingsoefeningen, worden ook alle andere yogahoudingen met focus op de ademhaling uitgevoerd. Hierdoor leer je langzamer en dieper adem te halen. Dit zorgt voor een betere longfunctie; de longcapaciteit verbeterd waardoor er meer dor het lichaam wordt opgenomen. Dit zorgt voor een energieker en fitter gevoel.

5. Yoga werkt ontspannend

Yoga leert je weer te ontspannen. Tegenwoordig zijn mensen zich er vaak niet meer van bewust hoe ze spieren in hun lichaam aangespannen blijven houden. Denk maar eens aan de spieren in je nek en schouders. Hoe vaak zit je met een gespannen houding?
Yoga zorgt voor bewuste aanspanning en ontspanning van de spieren. Het maakt je hierdoor ook meer bewust van je lichaam, waardoor je dit in het dagelijks leven ook meer zult toepassen. Daarnaast zorgt yoga ook voor meer rust in het hoofd, mede door met de gedachten bij de ademhaling te blijven.
Ervaar maar eens hoe ontspannen je na een yogales bent…

6. Yoga zorgt voor vermindering van stress

Yoga beperkt de zowel de fysieke als mentale invloed van stress op het lichaam. Ademhalingsoefeningen en ontspanning zorgen voor vermindering van stress. De ontspannende werking van yoga zorgt voor een daling van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Bijkomend voordeel hierbij is de verlaging van de bloeddruk en het hartritme. Daarnaast zorgt een yogales ervoor dat je je richt op het heden; hier en nu. Je bent even alleen met jezelf bezig. Hierdoor kan je je ‘denken’ even stop zetten en alles loslaten.

7. Yoga zorgt voor een betere stemming

Bovenstaande benoemde voordelen zorgen ook voor een betere stemming. Dit heeft een positief effect bij bijvoorbeeld een depressie. Dit kan veroorzaakt worden doordat de hersenen meer zuurstof krijgen, maar ook ontspanning en vermindering van stress werkt hieraan mee.
Door je op het heden te concentreren, ontstaat er een betere fysieke en mentale balans.

8. Yoga helpt bij aandoeningen

Yoga kan voordelen hebben voor mensen met verschillende aandoeningen of klachten.
Het kan pijn verzachten door middel van gerichte oefeningen. Yoga kan de bloeddruk verlagen, maar ook symptomen van astma, rugpijn en artritis verlichten.
Klachten kunnen ook vermeden of bestreden worden. Je wordt flexibeler, meer ontspannen en tegelijkertijd worden je spieren krachtiger en je lichaamshouding verbeterd.
Let wel: bij klachten raadpleeg dan eerst je (huis)arts. 

9. Yoga zorgt voor een betere concentratie

Het doen van Yoga leidt tot betere concentratie en geheugen. Het helpt je om je concentreren op het heden en creëert een balans in jezelf. Door yoga regelmatig te beoefenen zal je merken dat steeds beter je concentratie kunt vasthouden.
Hierdoor nemen taken ook minder tijd in beslag, zodat je bijvoorbeeld eerder klaar bent met je werk.

10. Yoga zorgt voor een betere nachtrust

Yoga bevorderd je nachtrust. Het helpt je makkelijker in slaap te vallen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Daarnaast wordt ontspannen steeds makkelijker voor je en dat helpt ook mee.

Samengevat:

Door de vele voordelen die yoga biedt, voelen mensen zich energieker. Yoga zorgt voor meer rust in het hoofd, een betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” method=”post” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/proefles/aanvraag-voltooid/” list=”1″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPldpbCBqaWogb29rIGRlemUgdm9vcmRlbGVuIHZhbiB5b2dhIGVydmFyZW4/PC9oMz4KPHA+TGFhdCBkYW4gamUgZ2VnZXZlbnMgYWNodGVyLiBEYW4gbWFpbCBpayBqZSByZWdlbG1hdGlnIG5pZXV3ZSB0aXBzIGVuIGluc3BpcmF0aWUgb20gbWV0IGVlbiBnb2VkZSBiYXNpcyBhYW4gZGUgc2xhZyB0ZSBnYWFuIG1ldCB5b2dhIMOobiBvbnR2YW5nIGplIGRlIDxzdHJvbmc+R1JBVElTIHByb2VmbGVzPC9zdHJvbmc+LjwvcD4K[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Ja, dat wil ik >>” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Ja, dat wil ik >>[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.