Elk jaar wordt er weer een maandag breed uitgemeten: Blue monday…oftewel de deprimaandag. Hoewel deze dag er vast niet voor niets is, is het voor mij niet iets dat vast hangt aan één dag.
In deze periode van het jaar hoor je veel mensen over vermoeidheid, zich somber voelen en passiviteit.
   

Winterdip?

Mensen zijn vatbaarder voor donkere, kortere dagen, kou en minder daglicht. Vooral het laatste is de grote boosdoener. De dagen zijn korter en de hoeveelheid zonlicht is minder. Denk alleen maar aan de ochtend waar we nu wakker worden terwijl het nog donker is. Mensen gaan ook minder snel naar buiten en ondernemen minder door de kou, het slechtere weer en de behoefte om zichzelf binnen in huis terug te trekken.
Gevolg…mensen voelen zich sneller somber.

Ben jij in deze tijd (wel eens) somber?

Dikke truien, in het donker wakker worden, kou, meer trek in eten…het zijn allemaal elementen die de winter met zich meebrengt. Dit zorgt ervoor dat een sombere bui sneller op de loer ligt. Maar…dat hoeft niet!
Want er zijn hele simpele tips om deze sombere dagen met een goed gevoel door te komen.

 

Ga naar buiten

Buiten is het koud en dan blijven mensen liever binnen. Maar waarom eigenlijk? Tegen kou kan je je kleden. Dus pak de fiets of loop elke dag een rondje. Je pakt niet alleen het daglicht, je blijft ook lekker in beweging en voelt je ook lekkerder door de buitenlucht. Ik zeg een WIN WIN (en WIN)…

 

Zoek voldoende daglicht op

We komen in de winter zon- en daglicht te kort. Onvoldoende daglicht is een belangrijke oorzaak van een somber gevoel. Je biologische klok raakt hierdoor ontregeld, waardoor je lichaam meer en vaak ook overdag het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Hierdoor heb je minder energie. Dus nóg een reden om naar buiten te gaan.

 

Eet gezond

Wat je eet heeft veel invloed op hoe je je voelt. In de winter is een zak chips of reep chocolade snel iets om naar te grijpen. Dit geeft ons voor eenk orte tijd energie, maar daarna krijg je de bekende dip.
Eet dus veel groenten en fruit en weinig suiker. Op vaste tijden helpt ook een prettig ritme hierin te krijgen.

 

Blijf positief

Donkere dagen en somberheid geven de neiging om het gevoel te hebben dat alles tegenzit. Dit zorgt voor sombere en negatieve gedachten.
Bedenk iedere dag drie positieve dingen. Dit zorgt voor een positieve(re) stemming en geeft direct een beter gevoel.

 

Zorg voor regelmaat

Ritme en regelmaat, wie is er niet mee opgegroeid? Dat is niet voor niets… Een ritme hebben, op vaste tijden opstaan en naar bed gaan. helpt je goed te voelen.

En wees dan ook extra lief voor jezelf:
Bereid jezelf voor op je dag of nacht door lekker een douche of bad te nemen. En bedenk je successen van de dag of waar je dankbaar voor bent.

 

Blijf sociaal contact houden

In deze periode heb je waarschijnlijk minder zin in sociale contacten. Toch kan je dit beter opzij zetten en onder de mensen blijven. Spreek lekker af en ga leuke dingen doen. Gegarandeerd een beter gevoel…

 

Blijf actief

Op de bank hangen en in bed liggen zorgt voor een lamlendig gevoel. Bewegen helpt om te ontspannen en verbetert je stemming. Dus maak elke dag vrij voor 15-30 minuten beweging. Fiets naar je werk, maak een wandeling tijdens de lunch, plan een yogales… Dan kan je daarna jezelf ‘belonen’ met een bank of bed sessie…

 

Heb jij nog andere tips om de somberheid tegen te gaan?
Laat ze dan hieronder achter bij de reactie.

Fijne dag!

Een warme groet,
Sandra

 

[divider style=”10″]

 

Wil jij deze sombere dagen goed doorkomen?

Neem een abonnement en start met Online Yoga. Een heerlijke manier om met een goed gevoel (niet alleen) de donkere avonden door te komen; yoga helpt je de winter door.

[button_1 text=”Direct%20toegang%20>” text_size=”30″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”26″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#ffa035#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://onlineyoga.nl/abonnementen/#le_body_row_23″/]

Leave a Reply

Your email address will not be published.