Vanaf de buitenkant gezien is het gewoon op je matje liggen aan het einde van de yogales. Dat kunnen we met ons drukke leven best overslaan toch? Nou, liever niet! Savasana is zoveel meer dan op de grond liggen. Het is een minimassage voor je geest. Een cadeautje voor je lichaam. Dus probeer het volgende keer eens. Al is het maar een paar minuten.

Zoals je weet draait yoga om de balans tussen lichaam en geest. Daarom is het belangrijk om je yogasessie af te sluiten met een eindontspanning. Deze noemen we in yoga ook wel Savasana, of wat ongezelliger ‘de lijkhouding’. In Savasana lig je op je rug met je armen gestrekt en je handpalmen naar boven. Je benen liggen gestrekt met wat ruimte ertussen en je voeten liggen ontspannen, wellicht vallen ze iets naar buiten. Je kunt jezelf toedekken met een dekentje. In deze houding probeer je je hele lichaam te ontspannen om zo de effecten van de verschillende oefeningen en houdingen te absorberen. Je ademhaling en je hartslag vertragen, je lichaam is bewegingsloos en je geest is alert en kalm tegelijk. Een bijzondere staat van zijn. Onderaan deze blog vind je een link naar een ontspanningsoefening.

Klinkt eenvoudig genoeg toch? Waarom is het voor veel yogi’s dan toch lastig om zichzelf de tijd te gunnen rustig te blijven liggen?  We zijn allemaal druk. Af en toe zijn die extra minuten cruciaal om weer op tijd aan het werk te gaan of om je dochter van balletles op te halen. Dat is natuurlijk geen probleem. Maar elke keer als je voor Savasana opspringt om verder te gaan met je dagelijkse bezigheden loop je een aantal fysieke en mentale voordelen mis. We zetten ze voor je op een rijtje.

Waarom Savasana?

Tijdens je yogasessie heeft je lichaam hard gewerkt. In Savasana krijg je de gelegenheid om te voelen wat het loslaten van spanning, bewust ademhalen en bewegen met intentie met je doet. Het is een kans om in contact te zijn met je gedachten en emoties, zonder te proberen om ze te veranderen of te manipuleren. Als het je lukt om steeds wat langer te blijven liggen, dan wordt Savasana een vorm van meditatie.

Positieve mindset

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat meditatie en en een bewuste ademhaling je lichaam helpen om beter met stress om te gaan, vermoeidheid te verminderen en voor een positieve mindset zorgen. Als je met je ogen dicht op de grond ligt en er geen zintuiglijke afleiding is, kan je centrale zenuwstelsel tot rust komen. Dit is het deel van ons lichaam dat ons de hele dag in een staat van vechten of vluchten houdt. Hierdoor kalmeren ook de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emotie. Dit zorgt voor duidelijkere denkprocessen, een beter geheugen en minder algemene stress.

Oefening baart kunst

Ja maar stil liggen is lastig, hoor ik je al zeggen. Dat klopt, het is ook lastig om rustig te blijven liggen als je hoofd nooit stil staat. Maar dat is nu net het hele punt, daarom moeten we het ook oefenen. Want wanneer gun je jezelf nu echt de luxe om even helemaal niets te doen en aan niets te denken? Denk trouwens niet dat je het verkeerd doet als je niet echt relaxed bent en er allerlei gedachten door je hoofd schieten. Het mooie van yoga is dat het niet gaat om prestaties. Het gaat om de weg ernaar toe. Dat geldt ook voor Savasana. Alleen al het feit dat je daar ligt, dat je probeert om het effect van je oefeningen in je lijf te voelen en dat je de tijd ervoor neemt, dat is al zo heilzaam. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Doe je mee na je volgende yogales?

Savasana

Ook direct aan de slag met een ontspanningsoefening ?

Wil je ook de effecten van een ontspanningsoefening ervaren? Doe deze oefening aan het einde van je yogasessie en geniet!

First NameE-mailStuur me de ontspanningsoefening >>Start Now

Leave a Reply

Your email address will not be published.