Een yogales is opgebouwd uit meerdere oefeningen. De opbouw van een yogales is bewust zo opgezet. Je lichaam wordt opgewarmd en klaargemaakt om bepaalde houdingen uit te kunnen voeren.

De opbouw van een yogales

De les wordt vaak gestart met een rustgevende oefening om je even terug in het hier en nu te brengen. Je aandacht te verleggen van je dagelijkse drukte naar het moment op de yogamat. Van belang is ook om je lichaam eerst warm en los te maken. Vandaar dat de les ook start met losmakende oefeningen.
Deze oefeningen gaan over in buigingen, draaiingen, balans houdingen en omgekeerde houdingen.
Aan het einde wordt de les vaak afgesloten met een ontspannende oefening.

Hoe gaat een oefening?

Iedere yoga oefening bestaat uit de volgende vier fases:

Dolfijn 1
Je begint in een neutrale houding

Dolfijn 2Je beweegt je gecontroleerd en rustig in de yoga-houding. Forceer dit niet, het ervaren van de beweging en de houding zelf is belangrijker dan hoe ver je komt.

Je blijft enige tijd in de houding en brengt eventueel de aandacht naar de plekken in je lichaam waar je spanning voelt.


Je eindigt weer in een neutrale houding. Hier ga je na wat de uitwerking van de houding is.

Belangrijk!

Luister altijd naar je eigen lichaam. Zeker in het begin, maar ook wanneer je ervaren bent is het onontbeerlijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Ga zo ver, snel of langzaam als je eigen lichaam toe laat. Yoga hoort geen pijn te doen! Ga op zoek naar de spanningsgrens in het eigen lichaam. Met deze grens ga je aan de slag. Hier richt je je op de ademhaling. Forceer jezelf nooit in een positie die te ver of te moeilijk is voor jouw lichaam.

Wanneer je meer ervaren bent met yoga, zal je merken wat welke houding of les met je doet. Hierdoor kun je na verloop van tijd zelf bepalen waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft en hier de les op uitkiezen.

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/proefles/aanvraag-voltooid/” list=”1″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPldpbCBqaWogb29rIGRlemUgb3Bib3V3IGVuIGluaG91ZCB2YW4geW9nYSBlcnZhcmVuPzwvaDM+CjxwPkxhYXQgZGFuIGplIGdlZ2V2ZW5zIGFjaHRlci4gRGFuIG1haWwgaWsgamUgcmVnZWxtYXRpZyBuaWV1d2UgdGlwcyBlbiBpbnNwaXJhdGllIG9tIG1ldCBlZW4gZ29lZGUgYmFzaXMgYWFuIGRlIHNsYWcgdGUgZ2FhbiBtZXQgeW9nYSDDqG4gb250dmFuZyBqZSBkZSA8c3Ryb25nPkdSQVRJUyBwcm9lZmxlczwvc3Ryb25nPi48L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Ja, dat wil ik >>” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Ja, dat wil ik >>[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.