December is een maand vol festiviteiten: Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. De drukte neemt toe, ook in het gezin. Zeker wanneer je nog jongere kinderen hebt, kan de spanning flink toenemen.
Om het dan nog maar niet te hebben over wat er op het werk afgerond moet worden voor het einde van het jaar, terwijl de werkmaand door de feestdagen relatief kort is.

De verwachtingen zijn hoog. Het móet gezellig zijn. We moeten allemaal ballen hooghouden en dit vergt flink wat van jezelf. Wanneer je dit ook combineert met het doorgaans grauwe weer, kan zorgen voor een negatieve spiraal waardoor je vatbaarder bent voor stress.

[headline style=”1″ font_size=”22″ font_font=”Raleway” font_style=”300″ font_shadow=”none” align=”left” headline_tag=”h1″ line_height=”30″ bottom_margin=”0″]Maar dan hoeft niet! Want door nu al aan de slag te gaan met deze tips, zal je ontspannen december in kunnen gaan:

[/headline]

≽ Vraag jezelf af: Moet ik dit nu doen?

Dit is tweeledig. Enerzijds kun je kijken of jij de enige bent die die taak uit kan voeren of dat bijvoorbeeld je partner ook inkopen kan gaan doen. Anderzijds kun je bedenken of dit nu daadwerkelijk af moet zijn of dat het ook in januari kan.

Ik noem dit ook wel eens doen, delegeer of dump. Wanneer iets belangrijk voor je is ‘doe het’, anders delegeer of dump je het.

En vervang dan ook gelijk het moeten door kunnen.
Ik moet het huis schoonmaken.” versus “Ik kan het huis schoonmaken.”
Je kunt hier nog steeds beslissen om het te doen wanneer het belangrijk voor je is, echter je hebt zelf een keuze en hebt jezelf hier flexibiliteit gegeven. Deze ruimte zorgt er ook voor dat stress minder snel de kop op steekt.

≽ Bedenkt wat en hoe jij het graag zou willen

Hoe zou jij de feestdagen door willen brengen? Dit houdt niet meteen in dat het ook zo zal gaan, maar bedenk hoe deze dagen voor jou leuker of draaglijker kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld een keer extra naar buiten gaan. Wat mij ook altijd helpt is me van tevoren een doel stellen. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan in een kring zitten tijdens verjaardagen of feestdagen. Ik kan me dan als doel stellen iemand meer te helpen en dan ga ik de keuken in. Daar maak ik iemand anders blij mee, maar ook mezelf.

≽ Laat je perfectionisme los

Je denkt later echt niet terug aan hoe perfect je boom dit jaar was of hoe schoon je huis was. Wel onthoud je de gezelligheid van je gezin, vrienden en familie. Het is dus belangrijker dat het gezellig is en je er zelf ook van kunt genieten.

≽ Neem af en toe bewust een moment voor jezelf

In alle drukte rondom thuis en werk is het heel fijn om tussendoor even op te laden. Plan en neem in ieder geval twee keer per week een moment voor jezelf. Dan kan een uurtje zijn om bijvoorbeeld een online yogales te doen. De ideale combinatie voor tijd voor jezelf, alle indrukken te verwerken en nieuwe energie op te doen.

≽ Bewaak je eigen grenzen

Het is makkelijk om je te verliezen in allerlei taken, klusjes en werkzaamheden. Daarom is het van belang om aan te voelen wanneer je teveel hooi op je vork neemt. Luister naar de signalen van je lichaam en zeg af en toe eens ‘nee’. Op deze manier ga je niet over je grenzen heen en kan je veel meer genieten van het moois wat deze maand ook brengt.

Ik wens je een ontspannen decembermaand toe en hoop dat je ervan geniet!

Groet,
Sandra

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” method=”post” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/ademhalingsoefening/aanvraag-voltooid/” list=”8″ name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPlR1c3NlbmRvb3Igb29rIGV2ZW4gb3AgYWRlbSBrb21lbj88L2gzPgo8cD5MYWF0IGRhbiBqZSBnZWdldmVucyBhY2h0ZXIuIElrIG1haWwgamUgcmVnZWxtYXRpZyBuaWV1d2UgdGlwcyBlbiBpbnNwaXJhdGllIMOobiBqZSBvbnR2YW5ndCBkZSA8c3Ryb25nPkdSQVRJUyBhZGVtaGFsaW5nc29lZmVuaW5nIDwvc3Ryb25nPndhYXJtZWUgamUgaW4gZWVuIHBhYXIgbWludXRlbiB3ZWVyIGV2ZW4gb3AgYWRlbSBrdW50IGtvbWVuLsKgPC9wPgo=[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Stuur mij de ademhalingsoefening” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Stuur mij de ademhalingsoefening[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.