We hebben dingen niet in de hand. Hoe erg we ook ons best doen; controle is een illusie. Hoe lekker zou het zijn wanneer je kunt accepteren wat er is en dingen kunt laten zijn zoals ze zijn? Want dit geeft je ruimte en positiviteit.
Wil je weten hoe…lees dan snel verder.

Mensen hebben van nature een behoefte om controle te willen hebben. Het is prettig om een zekere mate van controle te hebben, daarmee schep je voor jezelf veiligheid, zekerheid, het helpt je om zelfstandig te kunnen zijn, om zelf te zorgen dat je je zaakjes goed op orde hebt.
Maar is het mogelijk om controle te hebben? Over je leven, over je gevoelens, je gedachten, je herinneringen, de dingen die gebeuren?

Op momenten dat de dingen gaan zoals jij dat graag hebt, zal het lijken alsof jij controle hebt over je leven – en tot op bepaalde hoogte zal dat ook zo zijn. Dat is een prettig gevoel, je krijgt daarmee het idee dat je daar zelf voor een deel aan hebt bijgedragen – en dat is ook zo. Het is prettig om zelf sturing te geven. Het kan je een gelukkig gevoel geven.
Maar op het moment dat de dingen even wat tegenlopen en er gebeurt iets negatiefs, dan zul je al snel het gevoel hebben dat je de controle kwijtraakt. Je kunt namelijk niet alles in de hand houden, je kunt niet alles van tevoren weten.

Het gaat er dus steeds om om een balans te vinden tussen vertrouwen op de goede afloop van de dingen om ons heen en een bepaalde sturing te hebben over de dingen waar je sturing aan kunt geven. Dit laatste zal voor iedereen verschillend zijn.

Wanneer je stopt met willen controleren, en start met waarderen en accepteren en dingen durft te laten zijn zoals ze zijn, brengt dat je rust, vrijheid en zelfs (hoe gek het ook klinkt) een gevoel van controle.

Leren loslaten geeft je meer controle

Vreemd genoeg kun je door de controle op te geven meer controle over je leven krijgen, simpelweg omdat je dingen gaat accepteren zoals ze zijn. Dit geeft rust, vrijheid en meer ruimte om te genieten van andere mooie dingen die gebeuren.

Leren loslaten geeft controle

Loslaten; hoe doe je dat eigenlijk?

Vertraag: neem letterlijk een lager tempo aan en kijk wat er gebeurt. Wanneer je dit regelmatig herhaalt, zal je zien dat er meer ruimte, leegte en rust ontstaat.
Laat los: leef meer in het hier-en-nu, kom tot het besef dat je niet alles in de hand kunt houden. Dat is ook niet nodig. Loslaten betekent niet alles onder controle willen hebben en willen plannen.
Heb vertrouwen: uiteindelijk (dat heeft tijd nodig) zal er – door los te laten en door te vertragen – een soort basisvertrouwen in je gaan ontstaan; een soort diep besef dat het wel goed komt.
Ontspan: ga wandelen, zoek dingen op die jou rust geven.
Gun jezelf tijd om hiermee aan de slag te gaan. Waarschijnlijk is het een patroon wat tijd kost om te veranderen. Wees niet te streng voor jezelf.

Voor mij heeft yoga een ontzettende belangrijke rol gespeeld om dingen los te laten. Het heeft me de steun gegeven om mijn aandacht steeds terug te brengen naar het hier en nu. En wanneer ik in het hier en nu ben, hoef ik me niet druk te maken over het verleden of de toekomst. Aanwezig zijn in het moment geeft vrijheid.

Warme yogagroet,
Sandra


Wil jij dit ook gaan ervaren?

Laat dan je gegevens achter en start met de basis. Ik mail je regelmatig nieuwe tips en inspiratie om dit in je leven te integreren èn je ontvangt de GRATIS ademhalingsoefening om een goede start te maken met loslaten.

privacy Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.

Reactie verzenden