Jaloezie komt voor in verschillende vormen. Over het algemeen is het een gevoel dat als vervelend wordt ervaren. Een knagend gevoel waarbij er gedachten opkomen die niet helpen, integendeel…

 

Jaloezie

Volgens de yogafilosofie is jaloezie een eigenschap die voortkomt uit het ego. Het ziet voortdurend fouten in anderen, terwijl het zelf het gevoel heeft volmaakt te zijn. Wanneer anderen talentvol of succesvol zijn, wordt het ego zenuwachtig. Zijn positie wordt bedreigd: er ontstaat jaloezie.

Door anderen naar beneden te halen, kan ons ego zich weer gelijkwaardig (of misschien een beetje beter) voelen. Uiteindelijk is het slechts een illusie…want in werkelijkheid zijn we, volgens de yogafilosofie, allemaal één.

 

Eenheid

En die eenheid voelen is makkelijker gezegd dat gedaan. Je één voelen met de mensen om je heen. Toch is het er wel. Denk maar aan sportwedstrijden (Het WK voetbal of de Olympische spelen), waarbij het voelt alsof WE hebben gewonnen.

Het succes van anderen zorgt voor medevreugde. Je zou het kunnen linken aan empathie: het inleven in de ander.
Wanneer mensen om je heen gelukkig zijn, verspreiden die gevoelens op een natuurlijke manier naar anderen en dus ook naar jou. Zo kom je in het ‘gunnen’. En ondanks dat je een ander iets kan gunnen, wil jij het zelf misschien ook wel. Bijvoorbeeld een vriendin die goed in yoga is, waarbij jij ook graag moeiteloos die houdingen aan wilt kunnen nemen.

 

Dankbaarheid

Jaloezie ontstaat bij iets wat jij ook graag zou willen. Je kunt het dus zelfs zien als een motivatie om je eigen wensen en doelen te gaan bereiken. Het geeft je een signaal waarbij je jaloezie zelfs kunt gaan zien als dankbaarheid. Dankbaarheid omdat het je dichter bij je doel of wens brengt.

 

Wist je dat dankbaarheid de meest krachtige emotie is?

Deze positieve emotie verandert je lichaam, je gevoel en je mentale staat. Als je in een heel dankbare staat bent verdwijnt stress. Als je dankbaar bent, kun je niet bang zijn. Als je dankbaar bent voel je je rijk van binnen.

 

dankbaarheid

 

Een mooie oefening om mee te eindigen is dan ook:

Wees dankbaar en visualiseer

Denk aan alles waar je dankbaar voor bent. Start met jezelf en voeg je familie, vrienden, collega’s en speciale momenten in je leven.

Visualiseer alles wat je wilt in je leven alsof je het nu al hebt bereikt en wees daar dankbaar voor.

 

Warme yogagroet,
Sandra

 

[divider style=”10″]

 

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” method=”post” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/registratie-voltooid/” list=”2″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPldpbCBqZSBtZWVyIHlvZ2EgaW4gamUgbGV2ZW4/PC9oMz4KPHA+TGFhdCBkYW4gamUgZ2VnZXZlbnMgYWNodGVyLiA8YnIvPkRhbiBtYWlsIGlrIGplIHJlZ2VsbWF0aWcgbmlldXdlIHRpcHMgZW4gaW5zcGlyYXRpZSBvbSBoaWVyIHdpbnN0IGluIHRlIGJlaGFsZW4uPC9wPgo=[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Houd me op de hoogte >>” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Houd me op de hoogte >>[/optin_box_button] [/optin_box]

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.