Er is altijd wel iets te doen. Altijd wel drukte, dingen die je nog ‘moet’ doen, werk, huishouden, afleiding, gedachten die maar blijven komen… We zijn het ook gewend en kunnen bijna niet ‘niets doen’. Terwijl juist deze momenten je heel veel op kunnen leveren. Genieten van het ‘niets’, gelukkig met niets…

Als kind kon ik uren genieten van dingen om me heen. De warmte van de zon voelen op mijn huid, vanaf de bank starend naar de boten die voorbij voeren. Muziek op de achtergrond en ‘niets doen’.

Naarmate ik ouder werd en (vooral toen ik ging werken) drukte, doorgaan, haast en veel bereiken en doen mijn patroon. Ik wilde me bewijzen, succesvol zijn, laten zien wat ik kan… Druk zijn werd mijn dagelijkse bezigheid…

Echte aandacht was soms ver te zoeken, want in mijn hoofd was ik al bezig met het volgende. Stilstaan bij waardevolle momenten van mijn kinderen deed ik even kort, om ze daarna alweer vergeten te zijn omdat ik alweer drie stappen verder was.

En als ik even niet te doen had, was er altijd afleiding binnen handbereik:
internet, appen, bellen, Social Media, even iets opzoeken, een spelletje…

Tot ik kennis maakte met een heel harde muur. Deze muur waar ik tegenop liep liet me inzien dat er veel meer was dan dat. Dat geluk zat in andere dingen en dat ‘gelukkig met niets’ ruimte in mij kreeg. Dat rust in mezelf veel prettiger was dan maar doorgaan.

En zo ben ik het om gaan draaien…

Hoe zou het zijn wanneer je ‘niets’ de ruimte geeft?

Ik kan je zeggen: dat is heerlijk! Waar ik voorheen dacht dat ik er geen tijd voor had, levert het me nu tijd op. Want ik hoef niet meer te piekeren, mijn hoofd op hol te laten gaan met wat ik allemaal nog moet. Deze rust geeft me ruimte en het maakt me een veel gelukkiger mens.

Bewust zijn van de ‘niets’ momenten. Opmerken wat er dan is. Bewust genieten van de lach van mijn dochter, het zitten op de bank met een kop thee, een wandeling om boodschappen te doen.
Door me hier bewust van te zijn, werd ik me weer bewuster van de mooie dingen die ik allemaal om me heen heb. Het zorgde voor rust in mezelf, in mijn hoofd. Ik werd liever voor mezelf, kon meer genieten. Het maakt mij GELUKKIGER.

Tips voor meer ‘niets’

Ga vaker offline

Zet je telefoon eens uit en steek meer tijd in het ‘echte’ leven. Daar zit namelijk je geluk. Je wordt niet gelukkiger van het checken van je Social Media, een spelletje doen of nieuwssites checken. Wat er om je heen is, dat maakt je gelukkig.

Vind je het moeilijk om niet steeds je telefoon te checken? Leg ‘m dan vaste momenten van de dag echt even bewust weg.
Je kunt ook je Social Media accounts alleen via je computer of laptop gebruiken. Dat vraagt een extra handeling. Bovendien werkt dat ook makkelijker.

Las bewust ‘niets’ momenten in

‘Niets’ momenten hoeven niet groot te zijn. Soms duren ze bij mij een paar seconden of een paar minuten. Het gaat niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit. En door je bewust te zijn van die momenten kan je ervan genieten.

Een kind die zelf een boterham smeert en onder de pasta zit. In de rij van de kassa iemand een glimlach geven. Na het eten even bewustzijn van de mensen om je heen en hoe blij je met ze bent. Een kop thee of koffie zetten.

Zorg dat je elke dag in elk geval drie keer bewust bent en even een pas op de plaats maakt. Zoek naar dingen die jou rust geven of blij maken.

Gedachten zijn een spelbreker

We laten onze gedachten vaak de vrije loop en geloven ze ook nog! Als het positieve gedachten zijn is dat natuurlijk helemaal niet zo erg, maar andersom is het niet handig… Gedachten zijn vaak oordelen en gooien roet in het eten tijdens je ‘niets’ momenten.
Wees je dan ook zoveel mogelijk bewust van je gedachten en wat ze met je doen. Yoga en meditatie kunnen je daarbij helpen.

Het leven is niet perfect

Door te accepteren wat er is geef je jezelf al ruimte. We zijn niet perfect en hoeven dat ook niet te zijn. Wanneer ik een dag training geef, gaat er regelmatig een glas water om, vallen er stiften of doe ik een ander onhandig iets. Ik kan er om lachen. Juist hierdoor wordt het een ‘niets’ momentje en kan ik genieten van mijn eigen onhandige gedrag. Vaak komt dit namelijk voort uit enthousiasme.
Dus accepteer wat je niet kan of wilt en kijk naar waar je wel goed in bent of blij van wordt.

Luister naar de signalen van je lichaam

Je lichaam geeft de hele dag signalen door: een hoge ademhaling, een kriebel in je lijf wanneer je iemand tegenkomt die niet goed voelt. Het zijn allemaal manieren van ons lichaam en brein om ons iets te vertellen.
Leer jezelf bij deze momenten stil te staan. Het geeft je waardevolle informatie die je anders over het hoofd zou kunnen zien.
Wees je bewust van je lichaam en de dingen die het je zegt. Hierbij leer je ook vaker ‘nee’ te zeggen tegen anderen om ‘ja’ te kunnen zeggen tegen jezelf.

Ga weer dagdromen

Als volwassenen zijn we dit vaak verleerd. Het voelt haast gek in je drukke leven en tijdens drukke tijden ruimte te maken om te dagdromen. Door je brein regelmatig even ‘vrij’ te geven, laad je op, ontspan je en ontstaan er vaak nieuwe ideeën.

Minder is meer

Door vaker ‘niets’ momenten te ervaren, zul je op een gegeven moment ervaren dat je anders naar je leven gaat kijken. Nu glipt er teveel tijd zomaar door je vingers.
Een mooi voorbeeld is het opruimen van je huis. Door veel oude dingen weg te doen, ontstaat er ruimte.
Welke gewoonten dienen je niet meer? Welke gedachten helpen je niet? Hoe wil je je leven doorbrengen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen en die je nog meer ruimte geven om je in balans te voelen.

Gelukkig met niets…wat heb jij ervoor nodig?

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/ademhalingsoefening/aanvraag-voltooid/” list=”8″ name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]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[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Stuur mij de ademhalingsoefening” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Stuur mij de ademhalingsoefening[/optin_box_button] [/optin_box]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.