Tegenwoordig is stress meer regel dan uitzondering. We hebben het druk, een vol hoofd en constante prikkels van buitenaf. Door teveel aan stress komt je in een langdurige of zelfs permanente staat van ‘vechten of vluchten’ terecht. Het is ongezond. Je raakt vermoeid en kunt allerlei klachten gaan krijgen. Tijd om aan de slag te gaan met stress…

Ik schreef het vorige week al; herstellen van stress is essentieel. Het ontspannen, rust in je hoofd krijgen en even opladen en nieuwe energie opdoen. Nóg belangrijker is het verminderen en voorkomen van stress.

Hieronder dé 30 tips om stress te verminderen:

 1. Verminder stress door te bewegen
  Wanneer je hoofd vol zit, is het moeilijk om te ontspannen. Beweging helpt je te ontspannen.
 2. Krijg grip op je gedachten
  Onze gedachten razen de hele dag maar door. Pak een pen en papier en schrijf op wat er allemaal speelt in je leven. Door je hoofd ‘leeg te schrijven’ krijg je overzicht.
 3. Let op je ademhalingtips om stress te verminderen
  Word je bewust van je ademhaling, en voel hoe je in tijden van stress hoog en oppervlakkig ademhaalt. Als je het gevoel van stress wilt verminderen, haal dan rustig en diep adem via je buik.
 4. Maak een takenlijst
  Een takenlijst is een goede manier om orde en rust in je hoofd te krijgen. Door al je taken op te schrijven en te prioriteren weet je waar je die dag aan toe bent. Bovendien hoef je dan niet de hele dag te denken aan wat je nog moet doen.
 5. Relativeer
  We maken dingen soms belangrijker dan het is. Ga nu hóe belangrijk iets nu echt is. Wat zijn de consequenties als iets niet op tijd afkomt? Wellicht kun je hierdoor taken schrappen of uitstellen. Vaak zijn er maar een paar taken in je dagelijkse leven die echt heel belangrijk zijn. Focus je daar op.
 6. Doe één ding tegelijk
  Onderzoek heeft al lang uitgewezen dat multitasken niet veel oplevert. Je kunt wel schakelen russen verschillende taken, maar hierdoor werk je niet echt efficiënter. Het zorgt wel voor een warboel in je hoofd. Concentreer je dus op één taak.
 7. Ruim op
  Een opgeruimd huis of opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd gevoel in je hoofd en kan vermindert stress.
 8. Verwacht niet teveel
  Verwachtingen zorgen er juist voor dat iets tegen kan vallen. Accepteer wat er is.
 9. Stop met perfectionisme
  Vaak zijn dingen niet perfect, dingen hóeven ook vaak niet perfect te zijn. Perfectie is vaak een onrealistisch doel, waardoor je teveel doet en dit een valkuil is voor jezelf. Goed is echt goed genoeg…
 10. Plan je agenda niet voltips om stress te verminderen
  Tijd voor jezelf is essentieel. Zorg dan ook dat er tijd over is voor jezelf voor ontspanning en vrije tijd.
 11. Neem eens een dag vrij
  Neem gewoon eens een dag vrij van je werk. Niet om persé iets te doen, maar gewoon om eens een dagje niets te doen. Helemaal vrij voor jezelf.
 12. Maak een wandeling tussendoor
  Gebruik een pauze op je werk of thuis om even buiten een wandeling te maken. Een goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken.
 13. Neem pauze
  Door elk uur een kleine pauze in te lassen, even drinken voor jezelf te halen of uit te tunen, kan je daarna weer geconcentreerd verder. Het vermindert direct stress.
 14. Rust uit
  Na een drukke dag heb je het nodig om te ontspannen. Zorg ervoor dat je gedachten afnemen en je kan gaan ontspannen.
 15. Praat over je gevoel
  Door je gevoel met anderen te delen, hoef je dit niet op te kroppen. Hierdoor wordt hier ook geen stress opgebouwd.
 16. Luister naar muziek
  Muziek heeft een positief effect op je hersenen, maar ook op je stemming. Hierdoor zal stress verminderen.
 17. Verminder prikkels
  Doe je telefoon eens wat vaker uit. Lees eens een boek in plaats van tv te kijken. De elektronica stelt ons de hele dag door bloot aan prikkels.
 18. Zorg voor een slaapritme
  Een vast ritme hebt om te gaan slapen en op te staan zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en uitgeruster wakker wordt.
 19. Geniet
  Sta een stil bij de positieve en mooie dingen en geniet! Deze focus zal ervoor zorgen dat stress afneemt.
 20. Wees dankbaar
  Een gevoel van dankbaarheid is het meest krachtige positieve gevoel je lichaam, je gevoel en je mentale staat veranderd. Als je in een heel dankbare staat bent verdwijnt stress.
 21. Durf te vragen
  Wanneer je een probleem hebt of iets niet zeker weet dan ontstaat er twijfel, wat stress veroorzaakt. Dus zorg voor duidelijkheid en vraag. En je kunt natuurlijk ook hulp vragen!
 22. Herken stress bij jezelf
  Welke situaties leveren jou stress op? Wat zijn de signalen? En dan de stap om te gaan handelen naar die signalen. Communiceer, pak je ontspanning en denk aan jezelf.
 23. Zeg ‘nee’
  Wanneer je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf.
 24. Zorg voor jezelf
  Je bent beter tegen stress bestand wanneer je goed voor jezelf zorgt. Dit heeft betrekking op voeding en slaap, maar zeker ook dingen die jouw humeur verbeten of je een goed gevoel geven.
 25. Humor
  Humor is een geweldige manier om stress te verminderen. Wanneer alles te serieus wordt genomen, deel of denk aan een grap of grappig verhaal.
 26. Positief denken
  Geef jezelf complimenten, kijk naar wat er wél goed gaat en af is, vermijd negatieve mensen en gemopper. Positiviteit houd je energiek en de stress weg.
 27. Stop met piekeren, ga doentips om stress te verminderen
  Piekeren en na blijven denken aan ‘wat er allemaal kan gebeuren’ levert al stress op nog voordat er iets is. Pak iets aan, los iets op…maar piekeren is bang zijn voor iets wat wellicht niet eens gaat komen en is een grote stress veroorzaker.
 28. Denk in oplossingen
  Hoe kan je iets verbeteren of beter indelen zodat iets wél gaat lukken. Problemen zijn beren op de weg en oplossingen geven je een manier om daar voorbij te gaan.
 29. Meer ontspanning
  Ontspanning zorgt voor een onderbreking van de stressreactie in je lichaam. Het geeft je lichaam tijd om te herstellen. Door dit dagelijks voldoende te doen, behoud je je balans.
 30. Maak je hoofd leeg
  Het is niet vreemd dat yoga, meditatie en mindfulness de afgelopen jaren zo ‘hot’ is geworden. Het zorgt ervoor dat je bezig bent met ‘nu’. Het maakt je hoofd leeg en geeft je de ontspanning en rust die je nodig hebt.

[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/proefles/aanvraag-voltooid/” list=”1″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzPldpbCBqaWogam91dyBzdHJlc3MgdmVybWluZGVyZW4/PC9oMz4KPHA+TGFhdCBkYW4gamUgZ2VnZXZlbnMgYWNodGVyLiBEYW4gbWFpbCBpayBqZSByZWdlbG1hdGlnIG5pZXV3ZSB0aXBzIGVuIGluc3BpcmF0aWUgb20gZGl0IHRlIGdhYW4gZG9lbiDDqG4gamUgb250dmFuZ3QgZGUgPHN0cm9uZz5HUkFUSVMgcHJvZWZsZXPCoDwvc3Ryb25nPm9tIGRlIGVlcnN0ZSBzdGFwcGVuIHRlIHpldHRlbi48L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Ja, dat wil ik >” text_size=”28″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”23″ styling_height=”20″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Ja, dat wil ik >[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.