Een drukke baan, huishouden, gezin, oneindige taken die je lijstje blijven vullen… Altijd voldoende dingen te doen. En daarmee ook voldoende excuses om iets niet te doen: voor jezelf zorgen.

Veel bezig met en voor anderen

Veel mensen denken dat ‘voor jezelf zorgen’ gelijk staat aan ‘alleen aan jezelf denken’. Dat is zeker niet zo. Het is niet egoïstisch, maar essentieel. Wie goed voor zichzelf zorgt, functioneert niet alleen, maar komt ook tot bloei. Want is het niet zo dat je meer te geven hebt en meer kunt bijdragen wanneer jij je op je allerbest voelt?

Een voorbeeld dat ik vaker geeft is de uitleg van de veiligheidsinstructies in het vliegtuig, waarbij altijd gezegd dat we éérst aan ons eigen zuurstofkapje moeten denken, voor die van anderen.
Alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt, kan je dit ook voor anderen doen. Als je je niet goed voelt heeft dat tot gevolg dat je als mens egoïstischer wordt, mede omdat je geen energie hebt om ons in te zetten voor de dingen die je belangrijk vindt.

Zit je lekker in je vel, dan gaat alles gemakkelijker.

Je voelt je veel lekkerder, vrolijker en energieker. Je kunt beter relativeren, bent aardiger, rustiger en beter voor jezelf én voor je omgeving. Met andere woorden: we geven aandacht aan de goede dingen in het leven. En alles wat je aandacht geeft dat groeit.

voor jezelf zorgen


Dus hier 15 tips om direct meer aandacht aan te geven en mee aan de slag te gaan:

1. Leg je telefoon een uur weg

Door bewust een uur per dag je telefoon weg te leggen kom je direct tot rust. Je telefoon, inclusief, internet, whatsapp, mail, social media…het zorgt ervoor dat je brein constant alert is op wat er binnen kan komen. Wanneer je je telefoon dagelijks een uur weglegt, kun je in dat uur iets helemaal voor jezelf doen.

2. Vraag om hulp

Iets zelf willen doen of oplossen lijkt een gevoel van tevredenheid op te leveren. Het zelf kunnen, zelfstandig ‘alles’ kunnen doen… Soms is het echt handiger en sterker om hulp te vragen. Je hoeft hierdoor niet zelf alles uit te vinden. Samen los je het vaak sneller op dan alleen. En mensen vinden het fijn wanneer je hulp vraagt. Het geeft ze ook een idee van waardering. Plus grote kans dat jij hier meer tijd door over houdt.

3. Neem elke ochtend en avond een moment voor jezelf

Start elke dag met een paar minuten voor jezelf. Open een raam en haal een frisse neus, doe een zonnegroet, ga even lekker douchen, mediteer een paar minuten, doe een ademhalingsoefening. Zo voelt het alsof de rest van de dag net zo fijn zal zijn.
En sluit je dag fijn en rustig af. Lees nog even lekker in een boek, bedenk wat de mooie dingen van die dag zijn geweest, neem een douche…rustig en positief de dag afsluiten zorgt voor een betere nachtrust.

4. Pak je hobby’s op

Wat vond je altijd heel prettig en fijn om te doen? Schilderen, tekenen, een muziekinstrument bespelen, puzzels maken, fotografie… Waar maakte je vroeger tijd voor en nu niet meer. Pak je hobby weer op of geef invulling aan een nieuwe hobby.

5. Maak een wandeling

Ga even lekker naar buiten. Dat hoeft niet meteen het bos of strand te zijn, je kan ook naar een parkje in de buurt of een kleine boodschap doen. De frisse lucht en buitenomgeving laat je even anders naar dingen kijken en geeft je letterlijk en figuurlijk ruimte.

6. Eet gezond

Ongezond eten heeft ook het effect om je lichamelijk minder lekker te voelen. Gezond eten doet het tegenovergestelde. Je haalt meer uit je voeding, krijgt er meer energie van, je lichaam hoeft er minder hard voor te werken en je voelt je hierdoor lekkerder.

7. Knuffel meer

Een mens kan niet zonder aanrakingen. Wanneer je knuffelt maak je oxytocine aan wat er ook voor zorgt dat stress afneemt en gelukshormonen aanmaakt.

8. Ruim je huis op

Voor veel mensen is opruimen niet de meest favoriete bezigheid. Echter rommel geeft ook veel onrust. Je hoeft dan ook niet meteen je persoonlijke tijd om te zetten in een grote schoonmaak. Alleen het opruimen van dingen die in je blikveld liggen geeft direct al meer innerlijke rust.

9. Luister naar muziek (en dans)

Muziek heeft de gave om direct een glimlach op je gezicht te toveren. Het geeft je direct een fijn gevoel. En wil je een top-effect creëren, dan kun je ook nog gaan dansen. Dit is niet alleen fysiek goed voor je, maar verbetert je stemming en je zelfbeeld.

10. Doe een iets anders

Wij mensen zijn gewoontedieren. Door je dagelijkse routine te doorbreken, geef je je brein wat nieuwe input. Het kan al iets simpels zijn als een andere route nemen naar je werk of 3 minuten van je huis parkeren en het laatste stukje lopen. Deze verfrissing kan zomaar nieuwe inzichten geven.

11. Zeg nee

Je hoeft niet altijd alles… Voel je vrij om ‘nee’ te zeggen wanneer je iets niet wilt en/of voor jezelf wilt kiezen. En bedenk dat dingen zonder jou ook door kunnen gaan.

12. Lach

Lachen is gezond en geeft je direct een fijn gevoel. Hoeveel beter kan je voor jezelf zorgen?

13. Beweeg regelmatig

Bewegen is gezond. Het heeft veel positieve effecten op je lichaam: afname van stress, je slaapt beter, voelt je zelfverzekerder en je krijgt er meer energie door. Een goede richtlijn is vijf keer per week 30 minuten.

14. Creëer een plek voor jezelf

Waar kan jij thuis je even lekker terugtrekken zonder gestoord te worden. Zorg dat je hier een fijne plek voor jezelf creëert, zodat je er naar uit kijkt om daar te gaan zitten.

15. Waardeer de fijne dingen in je leven

Tevredenheid geeft je een heel fijn en rustig gevoel. Het bewust zijn van de fijne dingen in jouw leven geeft waardering en helpt je focussen op het positieve.


[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/ontspanningsoefening/bedankt/” list=”9″ name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzIHN0eWxlPSJ0ZXh0LWFsaWduOiBjZW50ZXI7Ij5XaWwgamlqIG51IGFsIGVlbiBtb21lbnQgdm9vciBqZXplbGYgZW4gZXZlbiBvcGxhZGVuPzwvaDM+CjxwIHN0eWxlPSJ0ZXh0LWFsaWduOiBjZW50ZXI7Ij5WcmFhZyBkYW4gbnUgaGllciBkZSBHUkFUSVMgb250c3Bhbm5pbmdzb2VmZW5pbmcgYWFuLiBJbiAxMCBtaW51dGVuIHdlZXIgb3BsYWRlbiBlbiBuaWV1d2UgZW5lcmdpZSBvcGRvZW4uIExhYXQgamUgZ2VnZXZlbnMgYWNodGVyLiBJayBtYWlsIGplIHJlZ2VsbWF0aWcgbmlldXdlIHRpcHMgZW4gaW5zcGlyYXRpZSDDqG4gamUgb250dmFuZ3QgZGUgPHN0cm9uZz5HUkFUSVMgb25zdHBhbm5pbmdzb2VmZW5pbmc8L3N0cm9uZz4uwqA8L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Stuur mij 10 minuten ontspanning” text_size=”26″ text_color=”#ffffff” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Stuur mij de ademhalingsoefening[/optin_box_button] [/optin_box]

Leave a Reply

Your email address will not be published.