Het is voor iedereen wel herkenbaar: een periode of een dag waarop het niet zo gaat zoals je wilt. Waarin je minder lekker in je vel zit. Waarin dingen die je normaal leuk vindt je nu minder blij maken. Waarin dingen tegenzitten en tegenvallen. Herkenbaar?

Tijd om iets te veranderen. Deze signalen heb je niet voor niets. Gun jezelf ‘me-time’ en kies voor jezelf. Neem een dag of een paar uur voor jezelf om weer uit je dip te komen. Hieronder 10 tips om je beter te voelen:

1. Accepteer wat er is

Als mens zijn we geprogrammeerd om in een vervelende situatie te vechten of vluchten. Het verandert alleen niets aan je situatie. Wanneer je kunt accepteren dat je je minder voelt, dan mag het er zijn. Je hoeft er niet tegen te vechten of weg van de vluchten. Ook dit is een deel van jou en geef het ruimte. Juist doordat het er mag zijn en je er niet tegen vecht zal je merken dat het veel sneller weg is.

2. Ga bewegen

Het is een cliché, maar o zo waar… Wanneer je gaat bewegen komt er meer ontspanning in je lichaam. Spanning en stress neemt af. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je je aandacht naar iets anders verlegd. Vervelende gedachten krijgen geen ruimte omdat je hoofd leger wordt van het bewegen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je meteen heel intensief moet gaan sporten. Als je je daar prettig bij voelt: zeker doen! Een wandeling buiten of een yogales binnen op je mat is net zo effectief.

3. Opruimen

Wanneer ik mensen coach die vastgelopen zijn, hebben ze bijna allemaal dezelfde behoefte: een opgeruimd huis. Er wordt niet voor niets gezegd: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het schept orde en je kunt oude troep wegdoen. Daarnaast ben je ook hier bezig en heb je afleiding waardoor je gedachten een andere richting krijgen.

Denk maar eens terug aan hoe lekker het voelde nadat je dit eens hebt gedaan?

4. Stop met vergelijken

Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Dat komt doordat je vaak helemaal niet weet wat die persoon echt meemaakt, beleefd of van binnen voelt. Mensen zijn geneigd om de ‘vervelende’ dingen niet te delen, maar juist de leuke dingen. Heel herkenbaar op Social Media.
Eerlijk: iedereen heeft wel zijn/ haar momenten. Door dat in ogenschouw te houden, kun je jouw situatie makkelijker accepteren.

5. Ga eens lekker lachen

Lachen geeft een signaal aan je brein, waardoor je hersenen stofjes aanmaken die ervoor zorgen dat je je goed voelt en je lichaam kan ontspannen. Het verbetert direct je stemming.

Wist je dat je ‘gewoon’ kunt gaan lachen? Wanneer je je mondhoeken omhoog doet en nog verder gaat door te gaan ; neplachen’ kan dit binnen no-time een echte lach worden. Je brein weet namelijk het verschil niet. Het vraagt alleen van je dat je je eraan over geeft.

Je kunt ook gaan lachen door middel van een afleider: een humoristische film of met een vriend/ vriendin een gek spelletje doen, bijvoorbeeld ‘Doe een lachend dier na’.

Of lees hier hoe je jezelf gezond kunt lachen.

6. Verwen jezelf

Wees eens liever voor jezelf en gun jezelf een kop thee op de bank, het lezen van een boek, een uitgebreid bad of langer onder een douche staan. Doe een lekkere online yogales of geef jezelf thuis een lekkere gezichtsbehandeling. Jezelf verwennen zorgt er direct voor dat je je beter voelt. Genieten maar!

7. Neem contact op met mensen waar je blij en positief van wordt

Het meest prettig is om contact te hebben met iemand uit je omgeving waar je blij van wordt. Waar je niet altijd hoeft te praten, maar gewoon lekker lol mee kunt hebben en lachen.
Wellicht kun je door de verruiming nu weer iemand opzoeken. Kan dat nog niet dan kun je (in plaats van naar iemand toegaan) wel even iemand bellen, appen, Facetimen of Skypen. Het gevoel van ‘contact’ kan je al een heel fijn gevoel geven.

8. Denk terug aan iets leuks

Ondanks dat je nu misschien niet zo lekker in je vel zit, zijn er altijd momenten waarop dat anders was. Denk eens terug aan een moment waarop je je echt super voelde. Blij, gelukkig, trots, tevreden, zelfverzekerd…wat dan ook. Nog leuker is om echt een reis te maken door al deze momenten die jouw leven echt leuk hebben gemaakt.
Deze momenten zal je namelijk in de toekomst ook weer hebben…

9. Plan 5 positieve minuten

Creeer je eigen positiviteit door 5 minuten allemaal positieve dingen op te schrijven. Dit kan van alles zijn. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven waar je trots op bent, wat je geluksmomenten waren de afgelopen tijd. Je kunt er ook voor kiezen om dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent: dankbaarheid is de meest sterke positieve emotie.
Deze paar minuten kunnen je al helpen om je even anders te voelen.

10. Zet muziek aan

Iets wat mij meteen blij kan maken is muziek. Een heerlijk nummer waar ik op kan dansen, een fijne herinnering bij heb of welke ik zo heerlijk mee kan blèren. Van welke nummers voel jij je direct beter?

En als laatste: onthoudt…je gaat je altijd weer beter voelen. Soms denk je misschien van niet, maar het is zeker zo.
We hebben deze momenten ook nodig om extra te kunnen genieten van de fijne momenten!

Veel liefs,
Sandra


[divider style=”10″]

[optin_box style=”2″ width=”1000″ alignment=”center” opm_integration=”N” action=”https://www.e-act.nl/ah/action” email_field=”email” email_default=”E-mailadres” email_order=”2″ integration_type=”activecampaign” double_optin=”Y” gdpr_consent=”disabled” consent_1_enabled=”no” consent_2_enabled=”no” thank_you_page=”https://onlineyoga.nl/proefles/bedankt/” list=”1″ name_field=”first_name” name_default=”Voornaam” name_order=”1″ name_required=”Y” opm_packages=””][optin_box_field name=”headline”][/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PGgzIHN0eWxlPSJ0ZXh0LWFsaWduOiBjZW50ZXI7Ij5XaWwgamlqIHlvZ2EgZ2VicnVpa2VuIG9tIGplIGRpcmVjdCBiZXRlciB0ZSB2b2VsZW4/PC9oMz4KPHAgc3R5bGU9InRleHQtYWxpZ246IGNlbnRlcjsiPkxhYXQgZGFuIGplIGdlZ2V2ZW5zIGFjaHRlci4gRGFuIG1haWwgaWsgamUgcmVnZWxtYXRpZyBuaWV1d2UgdGlwcyBlbiBpbnNwaXJhdGllIG9tIG1ldCBlZW4gZ29lZGUgYmFzaXMgYWFuIGRlIHNsYWcgdGUgZ2FhbiBtZXQgeW9nYSDDqG4gb250dmFuZyBqZSBkZSA8c3Ryb25nPkdSQVRJUyBPbmxpbmUgWW9nYSBwcm9lZmxlczwvc3Ryb25nPi48L3A+Cg==[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Ik ga zorgvuldig om met je e-mailadres.[/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_1_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”consent_2_label”][/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”1″ text=”Ja, dat wil ik >” text_size=”28″ text_color=”#ffffff” text_font=”Raleway;google” text_letter_spacing=”0″ text_shadow_panel=”N” styling_width=”24″ styling_height=”18″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#f69028″ styling_gradient_end_color=”#f69028″ drop_shadow_panel=”Y” drop_shadow_vertical=”1″ drop_shadow_horizontal=”0″ drop_shadow_blur=”1″ drop_shadow_spread=”0″ drop_shadow_color=”#000000″ drop_shadow_opacity=”50″ inset_shadow_panel=”N” location=”optin_box_style_2″ button_below=”Y”]Ja, dat wil ik >[/optin_box_button] [/optin_box]

    3 replies to "10 tips om je beter te voelen"

    • Jessica Peters

      Ik doe het eigenlijk veel te weinig. Dank voor de tips Sandra. Zo lekker makkelijk en toepasbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.